برداشتهای غیر مجاز، ريشهكني، خشکسالی، چرای بیش از اندازهي دام و ... از شوندهاي(:دلايل) نابودی رویشگاهها كرفس كوهي است. اين روزها تنها جايي كه كرفس كوهي، توان روييدن داشت در روستاي «چين» در استان چهارمحال و بختياري هم راهي تا نابودي ندارد.
به گزارش مهر؛ کرفس کوهی، گیاهی خوشبو و ويژهي کوههای چهارمحالوبختیاری است كه امروزه به شوند(:علت) ریشهکنی و ويراني رویشگاههای این گونه، تنها به جاهاي سختگذر و دوردست کوهستانهای روستای «چین» این استان، محدود شده و رو به نابودی است.
کرفس کوهی با نام محلی «کلوس» از خانوادهي، چتریان و نام علمی kelussia odoratisssima mozaffa گیاهی دو ساله یا چند ساله است كه دورهي رویش آن، از هفتهي پاياني اسفندماه آغاز و تا آغاز خورداد ماه ادامه دارد.
بیشترین فراوانی پراکنش این گیاه از بلنداي ٢هزار و 100 متری تا ٣ هزار متری در اقلیمهای گوناگون استان چهارمحال وبختیاری بهويژه در آب و هواي بخش هايي بالايي است.
نرخ بالای این محصول طبیعی شوند سواستفاده و برداشتهای غیرمجاز شده كه همين كار، نابودي بسياري از رویشگاهها را در بر داشته است. همچنین خشکسالی، چرای بیش از اندازهي دام و ... از شوندهايي است که به نابودی رویشگاهها كرفس، دامن زده است.
«سید حسینعلی درخشان»، هموند شورای اسلامی روستای چین با اشاره به اینکه هم اکنون دو سوم رویشگاه کرفس کوهی به شوند برداشت نادرست، نابود شده است، گفت: «در سالهایی که جاده نبود، سواستفادهگران، با چهارپایان میآمدند و کرفس برداشت میکردند و این در حالی بود که نابودي آنها بسیار کمتر بود.»
سید حسینعلی درخشان گفت: «اما امروزه به آسانی، با خودرو، به رويشگاهها می روند و گیاه کرفس را از ریشه می برند و نابودی یکبارهی آن را به بار می آورند.»
«هومان خاکپور» فعال محیط زیست و منابع طبیعی در چهار محال و بختیاری گفت: «اگر برای رويشگاه كرفس در روستای چين، برنامهای نداشته باشیم و نتوانیم با مدیریت درست بهرهبرداری پایدار، از این رویشگاههای کرفس داشته باشیم، بی گمان سرنوشت این رویشگاه نیز به سرنوشت رویشگاه کوههای «قارون» که ذخیرگاه کرفس در «لردگان» بود تبدیل می شود».