ساخت پالایشگاه دوم شیراز و گذر لولههای نفت از پارک ملی «بمو»، نه تنها مصوبهی ممنوعیت ساخت صنایع آلاینده در شعاع 30 کیلومتری شیراز را نقض میكند بلکه به نابودی پارک ملی بمو که از زیستگاههای پلنگ ایرانی است، خواهد انجامید و آسیب بسیاری به محور گردشگری تخت جمشید- شیراز میزند.
به گزارش میراث خبر، در میان انفعال ادارهی کل محیط زیست استان فارس، سازمان حفاظت محیط زیست، برای ساخت پالایشگاه دوم شیراز، پروانهها را صادر کرده است و لولههای انتقال نفت پالایشگاه تا نزدیکی فنسهای پارک ملی بمو رسیدهاند. ساخت این پالایشگاه جدا از آلودگی محیط زیست انسانی در شهرستان زرقان به نابودی پارک ملی بمو نیز خواهد انجامید.
با ساخت این پالایشگاه، مصوبهی خود دولت دربارهی ممنوعیت ساخت صنایع آلاینده در 30 کیلومتری شیراز نقض میشود، افزونبر اینکه آلودگی برآمده از آن، بر راه گردشگری شیراز- تخت جمشید تاثیر منفی دارد.
«علیاکبر کاظمینی»، فعال محیطزیست و مدیرعامل انجمن 13 فروردین دربارهی شرایط پالایشگاه دوم و تاثیرات منفی آن بر گستره گفت: «بیگمان محور تخت جمشید- شیراز که یکی از محورهای مهم گردشگری است برای ساخت پالایشگاه دچار آلودگی میشود و پس از آن باید به انتظار کاهش گردشگر در این منطقه باشیم.»
به گفتهی او، افزونبر آن، پارک ملی «بمو» که چندیاست از برای داشتن گوناگونی زیستی بیهمتایش، موضوع ثبت آن در میان ذخیرهگاههای زیستکرهی یونسکو مطرح بوده است، آسیب خواهد دید.
نقض مصوبه هیات وزیران در ممنوعیت ساخت صنایع آلاینده
هیات وزیران در اسفندماه سال 90 مصوبهای داشت که برپایهی آن ساخت هرگونه صنایع آلاینده در 30 کیلومتری شیراز ممنوع است. این درحالی است كه سازمان حفاظت محیطزیست پروانهی ساخت پالایشگاه دوم شیراز را صادر کرده، پالایشگاهی که در 20 کیلومتری شیراز است.
پالایشگاه دوم شیراز قرار است در شهرستان زرقان ساخته شود. زرقان بنابر شرایط جغرافیایی و بودن پالایشگاه نخست و دیگر صنایع آلاینده از آلودگی شدید هوا رنج میبرد و روزهای بسیاری در سال با پدیده وارونگی هوا روبهروست. با ساخت پالایشگاه دوم شرایط هوا بسیار بدتر میشود.
این در حالی است که سه گزینهی دیگر از سوی دوستداران محیط زیست در جاهایی که آسیب کمتری به دنبال خواهند داشت، پیشنهاد شده و شورای شهر زرقان نیز با این ساخت، کاملا مخالف است.
آسیب به پارک ملی بمو
جدا از پیامدهای ساخت پالایشگاه بر محیطزیست انسانی، پارک ملی بمو نیز آسیب خواهد دید. «علی اکبر کاظمینی» بر این باور است كه اگر لولههای نفتی در دو بخش خاور(:شرق) و باختر(:غرب) پارک ملی به هم متصل شوند، باید فاتحهی این پارک ملی را خواند.
لولههای نفت در حالی از پارک بمو میگذرند که در سالهای گذشته چندین محیطبان برای حنگهبانی از محیطزیست این پارک ملی کشته شدهاند. پارک ملی بمو 36 هزار هکتار گستردگی دارد و زیستگاه پلنگ ایرانی، آهو، قوچ و میش شیرازی است.
خط لوله نفتی پشت فنسهای پارک ملی
خط لوله نفتی پشت فنسهای بخش خاوری(:شرقی) پارک ملی متوقف ماندهاست. این خط لوله، در باختر از پالایشگاه نخست، آغاز و از کنار شهر زرقان وارد تنگه آببز میشود. این خط لوله با ویرانی باغهای زرقان در تنگه آببز، به پشت فنس باختری پارک، به کنار چشمهی آببز میرسد. این چشمه در بدترین زمان سال آب دارد و آب حیاتوحش از آن است.
به گفتهی کاظمینی، اگر پروانه ورود به پارک گرفته شود باید از پارک ملی بمو خداحافظی کرد.
انتقاد از انفعال اداره کل محیطزیست استان فارس
سازمان حفاظت محیطزیست نشان داده که در ماههای پایانی دولت دهم بیش از نگاه حفاظتی، به نگاه تجارتی توجه دارد. كاركرد این سازمان جدا از ساخت پالایشگاه و تاثیر بر پارک ملی بمو، در پارک ملی گلستان و بخشهای دیگری از مناطق حفاظت شده به سادگی دیده میشود. در این میان ادارهی کل محیطزیست استان فارس نیز موضعگیری درخوری در زمینه ساخت پالایشگاه دوم و مخالفت با گذر خط لوله از پارک ملی بمو نداشته است.
کاظمینی گفت: «در حالی که مدیران پیشین ادارهی کل محیطزیست فارس در برابر ساخت پالایشگاه دوم ایستادند، مدیریت كنونی، شیوهی عافیتطلبانهای در برابر سازمان محیطزیست پیش گرفته که این موضوع جلوگیری از ساخت پالایشگاه را پیچیدهتر میکند.»
مجوز ساخت پالایشگاه دوم از پاییز سال گذشته داده شده، زمانی که «محمدجواد محمدی زاده»، فرنشین(:رییس) سازمان حفاظت محیط زیست، سفری به شیراز داشت. اما در سال گذشته دیوان محاسبات کشور از سازمان حفاظت محیط زیست دربارهی این پالایشگاه، گزارش خواست. هماكنون نیز خواستهی کارشناسان و دوستداران محیط زیست آن است که سازمان بازرسی کل کشور و فراکسیون محیطزیست مجلس شورای اسلامی در اینباره پیگیری کنند و در برابر ورود خطوط لوله به این پارک ملی مقاومت کنند.